info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2021-12-10

Tél és az autóklíma

A tél és az autóklíma

 

Van-e értelme télen használni az autóklímát?  Hasznos dolog, vagy csupán pazaroljuk az igen drága üzemanyagot? A válasz ezúttal egyértelmű lesz!

A hideg időben ugyan nem tűnik logikus lépésnek megnyomni az AC gombot, azonban nem csak hasznos, hanem erősen ajánlott is! Egyrészt a légkondicionáló téli használatával megóvhatjuk annak állapotát is, másrészt pedig a páramentesítést így lehet a leggyorsabban megoldani. Az autó üvegfelületein lecsapódó pára ugyanis szinte lehetetlenné teszi a megfelelő kilátást. A rohamosan közeledő téli útviszonyok pedig nagy odafigyelést igényelnek. Összegezve tehát, magunk és utasaink biztonságát is növelhetjük, nem utolsó sorban pedig a gépjárművünket is megóvjuk a klíma télen történő használatával.
A biztonsággal kapcsolatos kérdéseket nem kell megmagyarázni jó eséllyel senkinek, a klíma berendezésének megóvása viszont már magyarázatra szorulhat.

Miért kell használni a klímát télen is, miért tesz jót neki?

A gépjármű klímája egy összetett rendszer. Kis és nagynyomású gázkör, kenőanyagok, tömítések, gumi alkatrészek és még sorolhatnánk.
Amennyiben elmarad a téli használat, akkor a különböző tömítések és gumirészek nagyon könnyen kiszáradhatnak és porózussá válhatnak. A klímagázban ugyanis különböző anyagok vannak elnyeletve, melyek az egyes felületek kenését biztosítják. Amennyiben nincs meg a megfelelő és rendszeres kenés, az gumialkatrészek idővel nem fogják tudni ellátni feladatukat, így pedig a klímagáz is szépen lassan el fog illanni.

Novemberben még működött, tavasszal már nem

Amikor az első, melegebb napsugarak már megkívánják tavasszal a klíma használatát, az pedig nem működik, akkor jellemzően a fentebb leírt folyamat játszódott le. A gáz elillant a rendszerből és a klíma nem működik.

Ami sokakat bosszant. Miért párásodik be a szélvédő?

A hidegebb levegőnek a relatív páratartalma magasabb. Ez a nedvesség pedig biztosan ki fog csapódni valahova, egy autó esetén ez az üvegfelület lesz, mivel ez a legkevésbé hőszigetelt terület. A megoldás egyrészt a melegítés, másrészt pedig a párátlanítás. A légkondicionáló pedig mindkettőre képes, így ez a legjobb megoldás.

Keresse bármely prémium, márka független gépjármű szervizünket az országban már 4 helyen, ahol magas színvonalú szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére!