info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2022-06-27

Megbecsült kedvenc, vagy elhanyagolt időzített bomba?

Megbecsült kedvenc, vagy elhanyagolt időzített bomba?


Egy autót gondozni, üzemeltetni, többféle módon lehet. Röviden: jól és rosszul. A kettő között persze rengeteg fokozat van. A lelkiismeretes autótulajdonosoknál lapulnak az agyonpolírozott kedvencek, míg a másik véglet az időzített bomba, mellyel nem érdemes hosszabb útra indulni.
Ebben a blogbejegyzésben igyekszünk bemutatni mindkét végletet és arra ösztönözni olvasóinkat, hogy lehetőleg a megbecsült autótulajdonosok táborát erősítsék.


Az alapvető gépjármű karbantartás


A két véglet kevésbé törődő végéhez azok állnak közelebb, akik valóban csak a nélkülözhetetlen feladatokat végeztetik el autójukon. Időnként olajcsere, az ablakmosó tartály utántöltése (télen télivel mert befagy), esetleg a teljesen kopott ablaktörlőlapát cseréje. Továbbá még beleférhet a gumiabroncsok évszaknak megfelelő cseréje. Szintén ide sorolható a fékbetétek és időnként a féktárcsa cseréje is. Ezeket a műveleteket tekinthetjük a minimumnak. Ide tartozik még az új autó vásárló is jellemzően, akinek az első pár évben más karbantartásra nincs szüksége, hacsak nem történik váratlan meghibásodás.


Hosszabbítsd meg autód élettartamát!


Amennyiben autód élettartamát szeretnéd meghosszabbítani, ez több szempontból is szerencsés. Egyrészt kisebb lesz az ökológia lábnyom, az autó jobban megőrzi értékét és az autó megbízhatósága sem elhanyagolható szempont.
A rendszeres olajcsere esetén például nem feltétlenül kell betartani a gyár által előírt hosszú periódust. Jellemzően minden autó meghálálja, ha 10-15 ezrenként, vagy évente olajat cserélnek a motorban, de a főleg városban használt, pláne dízelmotoroknál ezt akár 8-10 ezer kilométerenként is bátran megtehetjük.

Az autó indítása nyugodtan történhet kinyomott kuplunggal és adott helyzetben is minél rövidebb ideig csúsztassuk azt. Ebből következik hogy piros lámpánál nem szabad folyamatosan nyomni és a lábunkat se pihentessük rajta lehetőleg. Így sok kopó alkatrész, mely adott esetben nem olcsó, megelőzhetjük az elhasználódását.


Indulás előtt, menet közben


Hidegindítás esetén legyünk türelmesek, engedjük felépülni az olajnyomást. Míg elhelyezkedünk és elpakoljuk a dolgainkat az autóban, ez jellemzően meg is történik. A hűtővíz bemelegedésig pedig lehetőleg ne erőltessük az intenzív kigyorsításokat. Természetesen az üzemanyagszűrő rendszeres cseréje és az ismert nevű kutakon történő üzemanyag tankolást is meg fogja hálálni az autó. A már szinte pedig minden autóban megtalálható turbó leállítás előtti pihentetése, visszahűtése is erősen ajánlott. Így szintén egy drága alkatrészt kímélhetünk meg a meghibásodástól.


A fentiek betartása mellett már rengeteget tettünk az autó állapotának megőrzésért, így több drága szerviz látogatás is megúszható, időben kitolható. Keresse bármely prémium, márka független gépjármű szervizünket az országban már 4 helyen, ahol magas színvonalú szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére!