info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2020-11-18

Így vezess télen

Így vezess télen!

A téli útviszonyok között történő vezetés, össze sem hasonlítható a nyári útviszonyokkal. Bár hazánkban egyre kevésbé jellemző a hideg, komoly havazással járó időjárás, a gyanútlan vezetőt még így is sok, kellemetlen meglepetés érheti. A havas, lefagyott úton történő közlekedés, pedig nem intézhető annyival, hogy feltettük a téli gumit. Ez esetben ugyanis csak az elvárható minimumot teljesítettük!

A gépjármű felkészítése
Ha a téli” papucsok” felkerültek a helyükre, akkor további teendőink is vannak még. A fékrendszer ellenőriztetése a futóművel együtt, az ablaktörlők állapotának ellenőrzése, de ugyanilyen fontos a szellőzőrendszer, a világítás, a fagyálló és az ablakmosó folyadék is. Ha ezek is rendben vannak, akkor még az akkumulátort is ellenőriztessük, hogy el is tudjunk elindulni.

Vezetés télen, de hogyan?
A megváltozott útviszonyok, megváltozott vezetési stílust és nagyobb figyelmet, koncentrációt igényelnek. Hamarabb sötétedik és a látási viszonyok is teljesen mások, mint egy szép júliusi napsütötte délutánon. Az esetleges akadályokat sokkal később fogjuk észre venni, így sokkal kevesebb időnk marad azokra reagálni, mindehhez pedig társul még a csúszós út és a megnövekedett fékút. Ezért nagyon fontos a megfelelő sebesség megválasztása!

A követési távolság esetén is érdemes figyelembe venni a megváltozott körülményeket. Érdemes a más időszakban megszokott távolság dupláját megtartani, így csökkentve az esetleges ráfutásos balesetek kockázatát.

A hirtelen mozdulatokat lehetőleg kerüljük, a csúszós úton ugyanis sokkal hamarabb veszíthetjük el az uralmat autónk felett. Ideális esetben pedig, (mivel ezeket a tanácsokat mindenkinek meg kellene fogadnia) mindig hosszabb menetidővel számoljunk a szokásosnál. Főleg hosszabb utak előtt pedig nem árt, ha van nálunk:
- hólapát
- innivaló és élelmiszer
- indítókábel
- öngyújtó vagy gyufa
- autós telefontöltő
- meleg takaró

Plusz még egy dolog: teli tank üzemanyaggal induljunk lehetőleg útnak, mivel sosem tudhatjuk, mennyit kellesz állni egy dugóban, milyen körülményekre, fennakadásokra kell számítanunk.