info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2021-07-10

Így használd a klímát

Így használd a klímát

 

Tombol a forróság, szinte olvad az aszfalt, azonban szerencsére a légkondicionáló berendezés manapság minden autóban megtalálható. Így nem szükséges az égiekhez fohászkodni egy hűsítő esőért, időjárástól függetlenül élvezhetjük a kellemes hőmérsékletet autókban.

A legtöbben azonban hajlamosak a perzselő napon álló autóba bepattanva azonnal maximumra tekerni a befújt levegő mennyiségét, ezzel egy időben a hőfokot pedig minimumra csavarni. Jól van ez így?

Használd helyesen az autóklímát!

Mint minden minket körülvevő eszköznek, berendezésnek, használati tárgynak, úgy az autóklímának is van (lenne) egy helyes használati módja. A berendezés működésbe hozása szinte csak egy gombnyomás, azonban a hatékonyságot lehet fokozni. Ez sokak számára akár egyértelmű is lehet, azonban mindig akadnak olyanok, akik számára ez újdonság lesz.

Az alapok

Minél alacsonyabb a hőmérséklet az autóban, annál kellemesebb lesz beszállni és annál kevesebb dolga a rendszernek elérni a számunkra megfelelő hőmérsékletet. A megoldás banális! Próbáljunk árnyékban parkolni! Természetesen, ha reggel mondjuk, árnyékban parkolunk, az nem jelenti azt, hogy pár órával később is árnyékban leszünk. Amennyiben esélyünk sincs árnyékos helyet találni, egy pár száz Forintos szélvédőhöz helyezhető árnyékoló is sokat fog segíteni.

Többet ésszel, mint klímával

Amennyiben sivatagi körülmények uralkodnak az autóban, indulás és a klíma használata előtt szellőztessük ki az autót. Nyissuk ki az összes ajtót, vagy engedjük le az összes ablakot. Nagy csodát nem szabad várni, de a befektetett idő mennyisége arányban lesz a végeredménnyel.

A belső levegő keringtetése

Zárd le a külső levegő útját, amikor már elfogadható hőmérsékletű a levegő az utastérben. Miért? Így a rendszer nem fog kintről forró levegőt beszívni és azt lehűteni újra, hanem az utastérben levegőt használja fel újra.


Mielőtt megállnál

Tervezett uticélod elérése előtt pár perccel, amennyiben lehetőséged van, kapcsold ki a klímát. A ventillátort azonban ne kapcsold ki! Így a párologtató és környéke megszárad, ezzel pedig gátat tudsz szabni a baktériumok elszaporodásának és a kellemetlen szagoknak is.

A karbantartás

A legnagyobb gondosság és odafigyelés esetén is szükséges lesz a rendszer karbantartása. Amennyiben zajos, nem működik, nem megfelelő a hatásfoka, vagy kellemetlen szagot áraszt odafigyelésed ellenére is, keresd fel bármelyik szervizünk! Az országban már 4 helyen állunk rendelkezésedre, teljes körű gépjármű klímakarbantartással.

Tisztítás, fertőtlenítés, töltés, nyomáspróba, tömítetlenség keresés és javítás!