info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2021-01-06

Használtautó vásárlás után

Használtautó vásárlás után

Amennyiben már megkötetett a gépjármű adás-vétele, azonban kimaradt a fontos lépés, még pedig a vásárlás megelőző alapos állapotfelmérés, még nincs minden veszve! Az utólagos tetőtől talpig történő átvizsgálás is jobb, mint a semmi. Természetesen ekkor kiderülhet, hogy óriási a baj, viszont ha ez sem történik meg, akkor a jónak tűnő vétel veszélyes, sőt végzetes is lehet.

Vaktában vásároltál használt autót?

 

Sajnos ez manapság is gyakran előfordul, még annak ellenére is, hogy hazánkban rengeteg helyen hangsúlyozzák, hogy csak úgy szabad megejteni a vásárlást, ha tökéletesen tisztában vagyunk a kiszemelt gépjármű aktuális állapotával. Rengeteg adat elérhető és lekérhető az internet segítségével, szinte bármely gépjármű szerviz vállal ilyen vizsgálatot.

 

Amennyiben nem tudjuk mit is vettünk valójában


Kezdjük az alapvető dolgokkal. Amennyiben nincs tudomásunk arról, hogy mikor lett utoljára motorolaj cserélve, ezt a tételt már fel is írhatjuk a listánkra. Természetesen ehhez jön még a motorolaj szűrő és a levegőszűrő is. Benzines autók esetében érdemes megnézni a gyújtó gyertyákat is, amennyiben láthatóan kiszolgálták az idejüket, mindenképp cserélni szükséges őket.
Dízel üzemű gépjárművek esetében pedig a gázolajszűrő is nagy figyelmet érdemel, ugyanis ezek az autók kifejezetten érzékenyek a különböző szennyeződésekre. 

 

Futómű, fék és abroncsok

A motorolajnál is fontosabb a fékek állapota. Sokan hajlamosak megfeledkezni a fékek állapotáról, nem hiába az utakon futó autók jelentős részénél akadnak hiányosságok. Amennyiben a tárcsát cserélni szükséges és szét lett szedve a fékrendszer, akkor nem szabad sajnálni az anyagi erőforrást a fékbetétekre sem. Szintén nem szabad el hanyagolni a fékfolyadék állapotát sem, melyet két évente érdemes cseréltetni.

A folyadékoknál maradva, a hűtőfolyadék, valamit téli vásárlás esetén a fagyállóra kell nagy figyelmet fordítani. Amennyiben pedig automata váltós gépjárműre esett a választásod, akkor a hajtóműolaj cseréjének kérdését mindenképp gondold át. Amennyiben pedig ezt mind elvégezted, ellenőrzésre került, akkor jöhet a futómű, főleg hogy ha érezhetően elhúz bármely irányba menet közben.
A gumiabroncsok állapotának megállapításához pedig nem szükséges autószerelő végzettség, amennyiben öreg, töredezett, repedezett akkor bizony eljárt felettük az idő, nem szabad rajtuk spórolni.

Mi legyen a vezérléssel?

Nem véletlenül hagytuk legutoljára a vezérlést. A gépjármű ezen része rendelkezik az egyik leghosszabb élettartammal, mely akár 6-7 év is lehet, sőt egyes gyártók elő sem írják a cseréjét, azonban ha bekövetkezik a baj, ez lesz a legnagyobb tétel is, melynek következménye akár gazdasági totálkár is lehet. A legjobb eset az, amikor bizonyítható és igazolható hogy mikor történt meg a cseréje, azonban ha ez nem lehetséges, akkor érdemes elgondolkozni a cserén. Így viszont a használt autó vásárlás biztosan nem lesz rémálom!