info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2022-05-30

Autó légkondicionáló nélkül?

Autó légkondicionáló nélkül?

 

Manapság már elképzelhetetlen nélküle az utazás egy perzselő nyári napon, ennek megfelelően pedig ott is van majdnem minden járműben. Igen, ez a légkondicionáló. Azonban nem volt ez mindig így, nem is kell túl sokat visszamenni az időben, amikor még be kellett ikszelni a hűsítő kiegészítőt és nem volt alaptartozék. Most viszont ennél is nagyobbat ugrunk az időben.

 

Ki gyártott először légkondicionált autót?

A luxus New York-i Packard gyártó fejlesztette ki az első működőképes és praktikus váltóáramú rendszert gépjárművekhez 1939-ben. Nem tartozékként építették be az autóba, opcionális kiegészítőként kínálták, a Bishop és a Babcock Co. nevű vállalat telepítette utólagosan az autóba.

Sajnos a magas ár miatt a Packard „időjárási kondicionálója” nem ért el kereskedelmi sikert. Ezenkívül a gépnek mechanikai problémái is voltak, gyakori szervizelést igényelt, ezért a társaság 1941-ben abbahagyta a gyártását.

Igazán nagy tempóban a második világháború után indult terjedésnek, de ekkor is még utólagosan került beépítésre. Sok gyártó vállalkozott ekkor már a feladatra, jármű típustól függetlenül, azonban a művelet igen költséges volt.


Először a General Motors kapott észbe

A háború utáni évtized újabb mérföldkövet jelentett. Egyre népszerűbb lett a kellemes klíma az autóban. A nagy gépjárműgyártók közül a General Motors szerette volna magáénak tudni a kecsegtető üzletet, így ők már rendelhető opcionális extraként kezdték el kínálni.

A G.M. 1953-ban szinte minden modelljében tartozékként szerelte be az autó légkondicionálót. Őket követték a A Pontiac és a Nash, majd sorban a többi gyártó is a követte a példát. Azonban volt még mindig hova fejlődni.A szabályozható hőmérsékletű légkondicionálóra is egészen 1964-ig kellett várni, ekkor a Cadillac jött elő a továbbfejlesztett megoldással.


Azt ezt követő évtizedekben pedig egyre inkább elvárás lett a megoldás beépítése a gépjárművekbe, ami részben a gyökeres klímaváltozásnak is köszönhető.

Keresse bármely prémium, márka független gépjármű szervizünket az országban már 4 helyen, ahol magas színvonalú szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére!