info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2021-09-23

A futómű beállítás fontossága

A futómű beállításának fontossága

 

A futómű beállításának fontossága, sokak számára nem egyértelmű. Pedig a helyes futómű beállítás egy nagyon fontos szempont akkor, amikor az autó állapotáról beszélünk. Nem kevés idő, energia és nem utolsó sorban pénz is megspórolható, amennyiben megfelelő figyelmet áldozunk rá.
Amennyiben házilag szeretnénk a megfelelő értékeket beállítani, csalódni fogunk. Ez ugyanis esélytelen. Mindenképp szakemberre és a megfelelő célműszerekre lesz szükség.  Azonban nem kell aggódni a, a bonyolult művelet ugyanis sok helyen elvégeztethető, természetesen igaz ez mind a 4 prémium autószervizünkre is.

De mi is az a futómű?

A futómű tulajdonképpen azon része az autónak, amely azért felel, hogy a jármű megtalálja a tökéletes kapcsolatot az úttesttel. A jól beállított futóművel magabiztosan közlekedhetünk, mivel az autó mindig azt fogja csinálni, amit mi is szeretnénk, pontosan le fogja követni minden kormány mozdulatunk. Sőt a komfortos utazáshoz is jelentősen hozzájárul. Mivel ilyen sok mindenre kihatással van a futómű, így amikor szervizben járunk, érdemes akár külön is felhívni a szerviz figyelmét, hogy ellenőrizzék még akkor is, ha egyébként teljesen más jellegű problémával fordultunk segítségért.

 

A futómű beállítása

A futómű beállítás során, a kerékdőlés, csapdőlés és a kerékösszetartás beállítása történik meg. A kerékdőlés esetén, a kerekek dőlés szögének megfelelő beállítása történik meg. A nem megfelelő kerékdőlés esetén, a gumiabroncsok egyenetlen kopására és idő előtti elhasználódására is lehet számítani. Ezen értéket pedig minden esetben a gyártó határozza meg, így ez autó típusonként eltérő lehet.

A kerékösszetartás a gumiabroncsok első és hátsó része közötti távolság különbsége, ami a vezethetőségi jellemzőket befolyásolja kanyarodás közben. Nem megfelelő kerékösszetartás esetén a gumiabroncsok elülső végei sokkal közelebb vannak egymáshoz, így kanyarban az autó alulkormányzottá válik. Ellenkező esetben, ha az összetartás túl nagy, a futófelület a külső szélektől jelentős kopásnak indul.

Jól beállított futómű, biztonságos autó

A futómű beállítás mindenekelőtt azért fontos, hogy a gépjármű vezetőjének rendelkezésére álljon a tökéletes tapadás és precíz irányíthatóság. Így pedig maximalizálható az autó vezetőjének és az utasoknak a biztonsága is.

Prémium, márkafüggetlen gépjármű szervizeinkben, a tárgyi és a humán feltételek is adottak a futómű kifogástalan beállításához, így Ön bátran fordulhat bármely szervizünkhöz!