info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2021-10-06

4 évszakos gumi, vagy téli abroncs?

4 évszakos gumi vagy téli abroncs?

 

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés a hűvös hónapok közeledtével.
„Mi lenne, ha a téli abroncsot leváltanám 4 évszakosra?”

Az indokok között megtalálható a megváltozott, enyhébb klíma és a költséghatékonyság is. Mindkét meglátásnak van realitása. Vagy mégsem?
Ebben a blog bejegyzésben ennek a kérdésnek járunk utána!

All season gumiabroncs

Abban a döntő többség egyetért, hogy télen a nyári abroncs használata finoman szólva sem szerencsés. A megváltozott időjárás megköveteli a más fajta gumiabroncs használatát.
Az all seasons abroncsok a köztes megoldást jelentik, azaz minden évszakban és minden útviszony esetén használható. Koránt sem tökéletes, de használható. Igen tudjuk, a 4 évszakos gumik ellenzői erre azt mondják, hogy semmire sem való.

Mikor érdemes 4 évszakos abroncsot választani?

Pontos válasz nincsen. Vannak, akiknek jó választás és vannak, akiknek nem ajánlott.
Érdemes lehet megvásárolni akkor, ha jól ismerjük saját közlekedési szokásainkat és a földrajzzal is barátságban vagyunk. Például ha jellemzően sík vidéken, (ebből bőven akad hazánkban) nagyvárosban, nem túl nagy távokra használjuk autónkat és szükség esetén félre tudjuk tenni, akkor jó választás lehet. Sok-sok évre visszamenőleg például tudható az is, hogy az alföldön a havas napok száma 20 és 30 között van, míg hegyvidékeinken ez a szám 30 és 60 között van.

De mi a helyzet a bűvös 7 Celsius fokos hőmérséklettel?

Az all seasons abroncsok profilja közelebb áll ugyan a nyári abroncshoz, mint a télihez, így viselkedésük is a nyári abroncséhoz fog inkább hasonlítani. Azonban a mágikus 7 Celsius fokos hőmérséklet alatt nem keményedik meg az összetétele miatt, keverékük lágyabb, így a külső hőmérséklet nem befolyásoló tényező.

A fentiek figyelembe vételével már könnyű eldönteni, hogy kinek lehet jó választás. Azonban férle értés ne essék! A 4 évszakos abroncs, nem téli abroncs! Csak majdnem!

Keresse bármely prémium, márka független gépjármű szervizünket az országban már 4 helyen, ahol magas színvonalú szolgáltatásokkal állunk az Ön rendelkezésére!