info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2020-07-15

Olajcsere, a hosszú élet titka

Manapság nem ritka a gyártó által előírt, extrém hosszú olajcsere periódus. 30, de akár 50.000 kilométer is előfordul. Természetesen ezt az adott gyártó pozitívumként hangsúlyozza, melynek gyakran a gépjármű tulajdonosa is örül, hiszen így ezen a műveleten nem kevés költséget megspórolhat, ellenben egy rövidebb olajcsere periódussal.
Azonban tényleg örülni kell ennek? Jó ez a gépjármű tulajdonosának? És főleg jó ez az autónak és a motornak?

Gyakoribb olajcsere, hosszabb élettartam

Az extrém hosszú olajcsere periódus egy valakinek biztosan jó, az pedig nem más, mint maga a gyártó. Egyrészt jól mutat a katalógusban eladáskor a ritka szerviz igény, mely csábító lehet a vásárló számára, másrészt, ha a motor vagy valamely alkatrésze meghibásodik, akkor a motor javítása sem lesz olcsó. A tulajdonos számára addig kedvező a ritka szerviz intervallum, amíg nincs komolyabb probléma, ekkor ritkán kell a pénztárcájába nyúlnia. Amikor viszont meghibásodik a gépjármű, akkor sokkal drágább lesz a javítás, mintha gyakrabban történt volna meg a motorolaj csere.

Van-e létjogosultsága a hosszú motorolaj csere periódusnak?

Röviden válaszolva igen. A ritka olajcsere, a több tízezer kilométeres olajcsere periódus, adott esetben nem jelenthet semmilyen gondot, viszont itt jön az a bizonyos DE!

Ugyanis ez csak nagyon ideális esetben lehet járható út. Ez az út, egészen pontosan felhasználási mód, az átlag autós felhasználási szokásaitól rettentő távol áll. Úgy kell elképzelni ezt az ideális esetet, hogy a gépjármű állandó, egyenletes, minimális terhelést jelentő üzemmódban van használva. Egy konkrét példával élve, akkor lenne a legideálisabb a gépjármű használata a motorolaj szempontjából, hogy ha megállások nélkül, egyenletes és állandó fordulatszámon, természetesen teljesen sík terepen autóznánk folyamatosan. Valljuk be őszintén, ilyen nincsen. Az utakon megnőtt forgalom, a gépjárművek folyamatosan növekvő száma nem teszi ezt lehetővé, még autópályán sem.

Így biztosak lehetünk benne, hogy a hosszú olajcsere periódust betartva, később biztosan mélyebben kellesz a zsebünkbe nyúlni. Ezért nem érdemes betartani!