info@lanzs.hu +36 70 433 7993
2020-06-11

A rendszeres időszakos átvizsgálás fontossága

Ebben a blog bejegyzésünkben néhány alapvető dolgot fogunk tisztázni, ami a témában kevésbé jártas olvasónak lesz nagy segítségére. Sokan a gépjárművűket óvják, rendszeresen karban tartják, érzelmileg is kötődnek hozzá. A másik tábor ugyanakkor csupán csak eszközként tekint az autóra mely kiszolgálja őt a mindennapokban. Az „egyszerű” felhasználók jellemzően nincsenek tisztában néhány alapvető dologgal, lássuk, melyek ezek!

Miért fontos időnként szervizelni a gépjárművet, ha egyébként nem tapasztalható vele különösebb probléma?

Ha nagyon egyszerűen akarnánk megfogalmazni, akkor azért, hogy a jövőben se legyen vele komolyabb probléma, ami nagyobb kiadást is jelent. Amennyiben ezek a rendszeres karbantartások elmaradnak, akkor a megnövekvő javítási költségeken túl, komolyabb értékvesztéssel is számolni lehet. Hiszen valljuk be, Ön sem szívesen venne olyan gépjárművet, amelynek szervizkönyve hiányos, vagy nem tudják számlákkal igazolni a rendszeres karbantartásokat.

Mikor is kell felkeresni a szervizt? 

Ez sem egy bonyolult dolog. Amennyiben hibát tapasztalunk, vagy rendellenes működést, akkor a lehető legrövidebb időn belül, hiszen ne feledjük, a közlekedés nem játék és mindenkit haza várnak. 

Amennyiben pedig probléma mentesen üzemel gépjárművünk, akkor csupán a gyártó által előírt szervizintervallumot kell szem előtt tartanunk. A régebbi gépjárművek esetén ez nem ritkán 10.000 kilométer volt, a jármű ipar fejlődésével azonban ez egyre inkább ki tolódik. Manapság már nem ritka a 30.000 kilométeres szervizintervallum. Ám ha igazán gondos gazdái szeretnénk lenni autónknak és meg akarjuk adni a kellő törődést, úgy a nagyon hosszú intervallumokat nem várjuk meg, hamarabb felkeressük a szervizt.

Amennyiben pedig keveset használjuk autónkat, akkor sem érdemes egy évnél többet várni a szakszerű segítségre.

Mi történik egy időszakos szerviz alkalmával?

Ideális esetben (ez az adott gépjármű aktuális állapotától függ) a motorolaj, a levegőszűrő és pollenszűrő cseréjén túl, csak a gyártó által előírt alkatrészek cseréje történik meg. Azt viszont ne feledje, hogy egy jó szerviz, aki lelkiismeretes munkát végez, ilyenkor is átvizsgálja minimum a fékrendszert, ellenőrzi a folyadék szinteket, a futóművet és az esetleges olajszivárgásokra is felhívja a figyelmet.